Першая варка
-
- Сообщения: 369
- Зарегистрирован: 07 окт 2015, 18:08
- Контактная информация:
Першая варка
Магу адразу казаць, што фэйл, а ня варка
Некалькі месяцаў зьбіраў абсталяваньне, каб усё зрабіць на 100 % добра і правільна, і нарэшце дабраўся да варкі.(Дзякуй усім, хто прапанаваў дапамагчы з памолам )
Фота пакуль ня будзе - пры заціраньні былі адныя татальныя фэйлы, і стала не да фотасэсій
Абсталяваньне : алюмініявы кацёл на 33 літра (грэю на газу), заторнік на 25 літраў (пікнік-лядоўня, Igloo cooler) зь фільтар-сістэмай, чылер зь меднай трубкі 10 метраў, ну й усякія дробязі накшталт вёдзер, арэометраў-тэрмометраў і гэтак далей.
Рэцэпт - бэльгійскі віт. Трэба было браць на першы раз што небудзь іншае, 50 % несалажонцы далі сур'ёзныя праблемы)
50% пілса, 50% шматкоў пшаніцы, хмель Магнум на горыч,насеньне каляндры і цэдра апельсіну, дрожджы Mangrove Jack's M20, ўсё быццам бы проста і класічна.
Рабіў па Бірсьміту, Double infusion mash, light body , зь бялковай паўзаю 50 градусаў.
З паўзай праблем не было, бадзёра разьмяшаў кашку ў заторніку і пакінуў на 30 хвілін
Наступная паўза - цукровая на 63 градусах. Даліў вады, вывеў тэмпературу на патрэбную. Пачакаў 30 хвілін, перыядычна памешваючы (КІСЕЛЬНАЕ ПЕКЛА, з-за пшаніцы, шпалеры клеіць можна). Ёдавая проба дала здрадніцкі колер бураку Пачакаў яшчэ паўгадзіны - тое ж самае. Пачалася паніка))
Заціраем далей, падліў крыху вады да 65 градусаў, чакаю паўгадзіны - ёдавая проба. ёпта, што рабіць ?
Пачаў фільтраваць. Першыя 2 літры сусла назад ў заторнік, потым пайшло давалі часьценькае сусла, якое то давала блакітны колер на пробе ёдавай, то не давала.
Вырайшаў забіць і фільтраваць, бо за столькі часу ўжо затор закісаць можа пачаць. Тым больш засмучала, што ў бэльгіскім віце як бы сьпецыяльна с бубнам пляшуць, каб пакінуць частку неацукраванага крухмалу.
Спачатку фільтравалася просто супер, а потым я ўбачыў, у ва што ператварылася драбіна з пшаніцай ў заторніку Просто здаравенная "цагліна" замацаваная крухмалам.
Прамываць гэта не атрымалася, ўсё адразу заклейвалася і гэты брух проста не аддаваў ваду))
Мэшаўт ўжо не рабіў, тут ўжо не да дэактывацыі ферментаў, якія так дрэнна працавалі)
Ў выніку я меў 15 літраў адфільтраванага сусла шчыльнасьцю 1045, якое ўжо не давала блакітную пробу на крухмал(ну, амаль ) . Вырашыў, што лепей ўжо ня зробіш, трэба варыць. Сусла салодкае на смак (некалькі кропель на пліце потым карамелізаваліся)
Падлічыў у Бірсьміце, колькі вады выпарыцца павінна і якая па выніку будзе шчыльнасьць, і даліў да сусла 3 літра вады, каб пасьля варкі было практычна 15 літраў піва з шчыльнасьцю 1044.
Ішла пятая гадзіна ад пачатку "працэсу" , а пачаў я раўнютка апоўначы
Варка 90 хвілін, кіпеньне ня надта інтэнсіўнае.
Чарговы фэйл - вады выпарываецца проста ДАХАЛЕРЫ. Ставіў у бірсьміце 10% для падлікаў, а ў мяне выпарылася амаль 6 літраў з 18-ці ! Пэўна, гэта з-за таго, што вельмі вялікая плошча паверхні вады : кацёл ў дыяметры дзесьці 60 сантыметраў, займае ўсі канфоркі на пліце.
Зы. Ня трэба мне было пачынаць броварыць - мне ніколі не падабаўся пах гарачага сусла, не магу нармальна каля аліварыі хадзіць нават
Сварыў сусла, астудзіў чылерам (да 25 градусаў за 5 хвілін, дарэчы) , зьліў ў апрацаваны ёдам (20 мл на 30 літраў вады) ферментар, ўсыпаў дрожджы, зачыніў (нажніцы і крышка таксама стэрыльныя былі). У выніку - ўсяго 10 літраў прадукту. амаль тры літры засталося ў катле, бо забіўся брухам фільтр у краніку (базука не прыехала, вірпул ня надта дапамог).
OG ў выніку 1058 .
На варку аддаў 8 гадзін начнога жыцьця))
Завялісь, дрожджы, ці не, яшчэ ня ведаю.
Калі што, ёсьц сваяк-дастылятаршчык, ён дабру згубіцца ня дасьць))
Некалькі месяцаў зьбіраў абсталяваньне, каб усё зрабіць на 100 % добра і правільна, і нарэшце дабраўся да варкі.(Дзякуй усім, хто прапанаваў дапамагчы з памолам )
Фота пакуль ня будзе - пры заціраньні былі адныя татальныя фэйлы, і стала не да фотасэсій
Абсталяваньне : алюмініявы кацёл на 33 літра (грэю на газу), заторнік на 25 літраў (пікнік-лядоўня, Igloo cooler) зь фільтар-сістэмай, чылер зь меднай трубкі 10 метраў, ну й усякія дробязі накшталт вёдзер, арэометраў-тэрмометраў і гэтак далей.
Рэцэпт - бэльгійскі віт. Трэба было браць на першы раз што небудзь іншае, 50 % несалажонцы далі сур'ёзныя праблемы)
50% пілса, 50% шматкоў пшаніцы, хмель Магнум на горыч,насеньне каляндры і цэдра апельсіну, дрожджы Mangrove Jack's M20, ўсё быццам бы проста і класічна.
Рабіў па Бірсьміту, Double infusion mash, light body , зь бялковай паўзаю 50 градусаў.
З паўзай праблем не было, бадзёра разьмяшаў кашку ў заторніку і пакінуў на 30 хвілін
Наступная паўза - цукровая на 63 градусах. Даліў вады, вывеў тэмпературу на патрэбную. Пачакаў 30 хвілін, перыядычна памешваючы (КІСЕЛЬНАЕ ПЕКЛА, з-за пшаніцы, шпалеры клеіць можна). Ёдавая проба дала здрадніцкі колер бураку Пачакаў яшчэ паўгадзіны - тое ж самае. Пачалася паніка))
Заціраем далей, падліў крыху вады да 65 градусаў, чакаю паўгадзіны - ёдавая проба. ёпта, што рабіць ?
Пачаў фільтраваць. Першыя 2 літры сусла назад ў заторнік, потым пайшло давалі часьценькае сусла, якое то давала блакітны колер на пробе ёдавай, то не давала.
Вырайшаў забіць і фільтраваць, бо за столькі часу ўжо затор закісаць можа пачаць. Тым больш засмучала, што ў бэльгіскім віце як бы сьпецыяльна с бубнам пляшуць, каб пакінуць частку неацукраванага крухмалу.
Спачатку фільтравалася просто супер, а потым я ўбачыў, у ва што ператварылася драбіна з пшаніцай ў заторніку Просто здаравенная "цагліна" замацаваная крухмалам.
Прамываць гэта не атрымалася, ўсё адразу заклейвалася і гэты брух проста не аддаваў ваду))
Мэшаўт ўжо не рабіў, тут ўжо не да дэактывацыі ферментаў, якія так дрэнна працавалі)
Ў выніку я меў 15 літраў адфільтраванага сусла шчыльнасьцю 1045, якое ўжо не давала блакітную пробу на крухмал(ну, амаль ) . Вырашыў, што лепей ўжо ня зробіш, трэба варыць. Сусла салодкае на смак (некалькі кропель на пліце потым карамелізаваліся)
Падлічыў у Бірсьміце, колькі вады выпарыцца павінна і якая па выніку будзе шчыльнасьць, і даліў да сусла 3 літра вады, каб пасьля варкі было практычна 15 літраў піва з шчыльнасьцю 1044.
Ішла пятая гадзіна ад пачатку "працэсу" , а пачаў я раўнютка апоўначы
Варка 90 хвілін, кіпеньне ня надта інтэнсіўнае.
Чарговы фэйл - вады выпарываецца проста ДАХАЛЕРЫ. Ставіў у бірсьміце 10% для падлікаў, а ў мяне выпарылася амаль 6 літраў з 18-ці ! Пэўна, гэта з-за таго, што вельмі вялікая плошча паверхні вады : кацёл ў дыяметры дзесьці 60 сантыметраў, займае ўсі канфоркі на пліце.
Зы. Ня трэба мне было пачынаць броварыць - мне ніколі не падабаўся пах гарачага сусла, не магу нармальна каля аліварыі хадзіць нават
Сварыў сусла, астудзіў чылерам (да 25 градусаў за 5 хвілін, дарэчы) , зьліў ў апрацаваны ёдам (20 мл на 30 літраў вады) ферментар, ўсыпаў дрожджы, зачыніў (нажніцы і крышка таксама стэрыльныя былі). У выніку - ўсяго 10 літраў прадукту. амаль тры літры засталося ў катле, бо забіўся брухам фільтр у краніку (базука не прыехала, вірпул ня надта дапамог).
OG ў выніку 1058 .
На варку аддаў 8 гадзін начнога жыцьця))
Завялісь, дрожджы, ці не, яшчэ ня ведаю.
Калі што, ёсьц сваяк-дастылятаршчык, ён дабру згубіцца ня дасьць))
Варак : 45 , у бутэльках : Dubbel, Tripel,Imperial Stout,Saison,Wild Ale,Berliner Weisse,у ферментары :Wild, wild, wild,Tripel, DIPA, у планах : wild, wild, wild...
-
- Сообщения: 401
- Зарегистрирован: 13 июл 2012, 01:39
- Откуда: Беларусь
- Контактная информация:
Re: Першая варка
бродилка какого объема(!!!!!)? если заполнена 1/3 или 1/2 - то ИМХО долил бы воды кипяченой и остуженной для увеличения объема жидкости, тем более у тебя перебор по плотности. Первый раз тебе заражение лучше не поймать, чем сделать плотный алкогольный вит)) намного легче подцепить какую нить хрень типо цвели Если все таки решишься долить воды- только аккуратно, не насыщая кислородом сусло и желательно пораньше(!), когда идет интенсивное брожение. я бы сказал это важно
так и не ясно: подымал ли температуру до 78?В теории при такой температуре сильно разжижается затор (я хз конечно, у меня всегда норм фильтровалось)
на счет пауз...может и ошибаюсь, но с ХД вынес, что было бы неплохо неосложненку держать с некоторым количеством солода(10-15%) сначала на 30-35* для чего-то там...(солод для разжижения роде, уже не помню), потом (если делать вит/вайс-бир) при 40-45* - именно эта температура высвобождает те самые штуки, которые дают пряно-фруктовые штуки. Сам так затирал. час с 35 до 30 гр. час t около 43(40-45*с) -пьешь прямо какой то фруктовую штуку)) даже описать сложно.
в общем случае, если отнесся достаточно ответственно к мойке тары и квашеную капусту не кидал вместе с пивом, то получится норм пиво)) сам потом охе...оху...удивишься)
мои две первые варки пошли в унитаз)) не переживай, у тебя все ок.
так и не ясно: подымал ли температуру до 78?В теории при такой температуре сильно разжижается затор (я хз конечно, у меня всегда норм фильтровалось)
на счет пауз...может и ошибаюсь, но с ХД вынес, что было бы неплохо неосложненку держать с некоторым количеством солода(10-15%) сначала на 30-35* для чего-то там...(солод для разжижения роде, уже не помню), потом (если делать вит/вайс-бир) при 40-45* - именно эта температура высвобождает те самые штуки, которые дают пряно-фруктовые штуки. Сам так затирал. час с 35 до 30 гр. час t около 43(40-45*с) -пьешь прямо какой то фруктовую штуку)) даже описать сложно.
в общем случае, если отнесся достаточно ответственно к мойке тары и квашеную капусту не кидал вместе с пивом, то получится норм пиво)) сам потом охе...оху...удивишься)
мои две первые варки пошли в унитаз)) не переживай, у тебя все ок.
-
- Сообщения: 369
- Зарегистрирован: 07 окт 2015, 18:08
- Контактная информация:
Re: Першая варка
Ферментар 33 літры.
Пра даліў думаў, але вырашыў не рабіць : было ўжо 7 раніцы, і баюсь і так падчапіць чаго. У стыль па шчыльнасьці (1058) ўлез жа, хоць і ў самы верх.
Да 78 не падымаў, пісаў, што мэшаут не рабіў. Пакуль падтрымліваў тэмпературу у 63, ужо месца для мэшаута ў заторніку не было.
Паглядзім, што там выйдзе. Добра, што зь вітам гэта хутка будзе)
Пра даліў думаў, але вырашыў не рабіць : было ўжо 7 раніцы, і баюсь і так падчапіць чаго. У стыль па шчыльнасьці (1058) ўлез жа, хоць і ў самы верх.
Да 78 не падымаў, пісаў, што мэшаут не рабіў. Пакуль падтрымліваў тэмпературу у 63, ужо месца для мэшаута ў заторніку не было.
Паглядзім, што там выйдзе. Добра, што зь вітам гэта хутка будзе)
Варак : 45 , у бутэльках : Dubbel, Tripel,Imperial Stout,Saison,Wild Ale,Berliner Weisse,у ферментары :Wild, wild, wild,Tripel, DIPA, у планах : wild, wild, wild...
- bitloggerob
- Сообщения: 586
- Зарегистрирован: 15 дек 2012, 22:28
- Откуда: Могилев
- Контактная информация:
-
- Сообщения: 21
- Зарегистрирован: 22 авг 2015, 13:50
- Контактная информация:
Re: Першая варка
З уліваннем!!!Даай боже каб заўтра тоже.
-
- Сообщения: 369
- Зарегистрирован: 07 окт 2015, 18:08
- Контактная информация:
Re: Першая варка
bitloggerob писал(а):З пачынам!
Дзякуйvozik писал(а):З уліваннем!!!Даай боже каб заўтра тоже.
Віт ўжо амаль выбрадзіў, шчыльнасьць 1015 зараз.
Дрожды, як я і хваляваўся, па профілю ня вельмі падышлі : моцны водар банану і ванілі, пахне зусім як класічныя вайцэны, а не віты.
Карыяндру ў смаку ўвогуле не адчуваецца, хаця бухнуў 20 г.
Праз некалькі дзён буду разьліваць каштоўныя 9 літраў))
Варак : 45 , у бутэльках : Dubbel, Tripel,Imperial Stout,Saison,Wild Ale,Berliner Weisse,у ферментары :Wild, wild, wild,Tripel, DIPA, у планах : wild, wild, wild...
- ParsuchoK
- Сообщения: 774
- Зарегистрирован: 09 дек 2013, 20:49
- Откуда: Минск
- Контактная информация:
Re: Першая варка
Вось добра, што ўгледзеў тэму. Сам збiраюся зварыць вiт праз некалькi дзён. Дарэчы хацеў ужывать менавiта дрожжы М20, але разумею, что яны ня вельмi подходзяць дзеля гэтага пiва. Таму можа хто пакдажа лепшы выбар. Зараз ё WB-06 i Danstar Munich Wheat Beer.
Думаю палову варкi збрадзiць на сухiх дражжах, а дзеля другой паловы выкарыстаць дрожжы, якiя атрымалася развесцi з бутэлькi Hoegaarden. Вельмi цiкава будзе параўнаваць вынiк.
Думаю палову варкi збрадзiць на сухiх дражжах, а дзеля другой паловы выкарыстаць дрожжы, якiя атрымалася развесцi з бутэлькi Hoegaarden. Вельмi цiкава будзе параўнаваць вынiк.
-
- Сообщения: 369
- Зарегистрирован: 07 окт 2015, 18:08
- Контактная информация:
Re: Першая варка
На WB-06, як і на Mangrove Jack's M20, напісана, што можна і віты рабіць, але ў сьпісе там пра гэта напісана пасьля вайцэнаў )ParsuchoK писал(а):Вось добра, што ўгледзеў тэму. Сам збiраюся зварыць вiт праз некалькi дзён. Дарэчы хацеў ужывать менавiта дрожжы М20, але разумею, что яны ня вельмi подходзяць дзеля гэтага пiва. Таму можа хто пакдажа лепшы выбар. Зараз ё WB-06 i Danstar Munich Wheat Beer.
Думаю палову варкi збрадзiць на сухiх дражжах, а дзеля другой паловы выкарыстаць дрожжы, якiя атрымалася развесцi з бутэлькi Hoegaarden. Вельмi цiкава будзе параўнаваць вынiк.
Наколькі я ведаю, весь Хугардэн, што ў нас прадаецца - пастэрызаваны. Атрымалася адтуль дрожджы вынуць жывымі ? Дзесьці чытаў, што тыя дрожджы, што там у бутэльцы - ня тыя, што былі на ферментацыя, а даданыя пасьля для газаваньня.
У нас o асноўным расейскі прадаюць, ён, як, па мне , ня вельмі смачны. Тым больш, што сучасны хугардэн ня надта на віты класічныя падобны.
Для мяне ідэальны прыклад - Blanche de Bruxelles .
Варак : 45 , у бутэльках : Dubbel, Tripel,Imperial Stout,Saison,Wild Ale,Berliner Weisse,у ферментары :Wild, wild, wild,Tripel, DIPA, у планах : wild, wild, wild...
- italia88
- Сообщения: 408
- Зарегистрирован: 28 апр 2014, 23:48
- Откуда: Минск
- Контактная информация:
Re: Першая варка
ИМХО: температурку-то нужно было поднять до 80С... Тогда фильтрация прошла бы заметно лучше.
+ какая именно использовалась фильтр-система?
Ну, и по паузам я бы сделал чуть иначе: 35-15мин, 47-10мин, 63-30мин, 68-15мин, 72-15мин и мэшаут под 80С
P.S. Опыт, основанный на своих ошибках, оказывается "богаче", чем опыт,основанный на ошибках других! Так что, считай что ты в плюсе
Удачи в нашем деле!
+ какая именно использовалась фильтр-система?
Ну, и по паузам я бы сделал чуть иначе: 35-15мин, 47-10мин, 63-30мин, 68-15мин, 72-15мин и мэшаут под 80С
P.S. Опыт, основанный на своих ошибках, оказывается "богаче", чем опыт,основанный на ошибках других! Так что, считай что ты в плюсе
Удачи в нашем деле!
- ParsuchoK
- Сообщения: 774
- Зарегистрирован: 09 дек 2013, 20:49
- Откуда: Минск
- Контактная информация:
Re: Першая варка
Это не российский, привез в своё время бутылочку немецкого, он был фильтрованный но не пастеризованный. Увидел просто на дне характерный осадок - вот и попробовал разбродить. Получилось, хотя шансов было немного. Что касается рассы дрожжей - возможно конечно и чисто для дображивания сорт, чтобы выяснить что за они и собираюсь сбродить на них небольшое количество. Пока стояли на мешалке попробовать не получилось - стартер был чисто солодовый, но по запаху и скорости брожения очень большой шанс что это не пшеничные, а простые лагерные дрожжи, так что последнее слово за варкой.Наколькі я ведаю, весь Хугардэн, што ў нас прадаецца - пастэрызаваны. Атрымалася адтуль дрожджы вынуць жывымі ? Дзесьці чытаў, што тыя дрожджы, што там у бутэльцы - ня тыя, што былі на ферментацыя, а даданыя пасьля для газаваньня.
У нас o асноўным расейскі прадаюць, ён, як, па мне , ня вельмі смачны.
Кто сейчас на конференции
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 2 гостя